dief-inbraak-raam

Een inbraakwerende kluis

Kluizen

Heb je veel kleine waardevolle zaken in huis, dan kan de aanschaf van een inbraakwerende kluis een goede investering zijn. Laat je goed informeren over de maximale waarde waarvoor de kluis gemaakt is en bedenk dat er zowel inbraakwerende kluizen zijn als brandwerende kluizen, de zgn. brandkast

inbreker steelt kluis

Kluis, kluisje of brandkast

Welk model
Dat hangt er helemaal vanaf waarvoor je hem wilt aanschaffen en hoe groot je budget is. Gaat het om enkele sieraden of heb je ook een waardevolle postzegelverzameling.

In het eerste geval heb je waarschijnlijk aan een klein kluisje genoeg. In het laatste geval zal het voor jou een grotere rol spelen dat je kluis ook een goede bescherming biedt als er brand zou ontstaan.

Er zijn kluisjes die zowel tegen inbraak als tegen brand bescherming bieden. Je kunt kiezen tussen tafelmodel kluis of een inbouw muurkluis.

muurkluis

Tafelmodel
Dit model kan je neerzetten op de vloer of op een andere plek uit het zicht. Hoe lager je hem bij de vloer plaatst, hoe beter. In geval van brand is pal boven de vloer de temperatuur het laagst.
Let bij aankoop wel op dat er bevestigingsgaten in de achterwand en / of bodem van de kluis aanwezig zijn. Met de eventueel bijgeleverde zware houtdraadbouten veranker je hem stevig in de vloer en / of in de wand.

Muurkluis
De inbouw muurkluis heeft als voordeel dat je hem op een voor de inbreker onzichtbare plek in je huis kunt plaatsen. Bij het inbouwen heb je veel hak en breekwerk en daarom wordt een inbouwkluis eerder bij nieuwbouw gebruikt. Het metselwerk waarin de inbouwkluis zit verankerd beschermd ook enigszins tegen hoge temperaturen.

Maar er zit natuurlijk ook een deur op je kluis en die moet als je dat wenst natuurlijk ook brandveilig zijn. Laat je dan ook uitgebreid adviseren door de leveranciers. Het inbouwen komt erg precies. Hetzelfde geldt voor inbouw vloerkluizen.

Belangrijke aanwijzingen bij inbouw kluizen
 • Vóór het inbouwen, de kluis testen om zo een defect uit te sluiten
 • Muuropening volgens eerst gemaakte tekening voorbereiden
 • De opening moet zo groot zijn dat de kluis aan alle kanten met 100 mm beton omringd kan worden
 • Voorzijde met folie afdekken. De kluis moet loodrecht in het beton worden neergezet, nameten met een waterpas
 • Beton B 45, mix 1:4, niet te nat
 • Bij elektronische sloten, de batterijen verwijderen en eerst na uitdrogen terug plaatsen
 • Na ongeveer 2 dagen kluisdeur openen, vochtresten weghalen en laten drogen
 • Extra sleutels kunnen alleen bijgemaakt worden als er een monstersleutel beschikbaar is
 • Bij inbouw in een buitenmuur kan door temperatuurverschillen condens optreden. De kluis moet dan geïsoleerd wordenBedieningsgemak
Je hebt de keuze uit kluizen met een degelijke stalen dubbelbaardsleutel of een cilindersleutel. Of je kiest voor een kluis met een mechanisch of elektronisch cijferslot.

Bij een goede kluis met sleutels zijn de sleutels beschermd, ze zijn voorzien van een certificaat. Alleen met dit certificaat zijn extra sleutels bij te bestellen. Mocht je ooit een sleutel kwijtraken dan heb je een probleem!

Bij een kluis met codeslot heb je dat probleem niet, de code kun je eenvoudig veranderen. Een kluis met een cijfercode, al dan niet elektronisch, is dan ook een goed alternatief. De code instellen doe je bij geopende stand aan de binnenzijde van de kluisdeur.
LET OP dat je zeker weet dat je de code goed hebt ingesteld voordat je de deur sluit.

Waardeberging

Het hoeft geen betoog dat de Nederlansche Bank een duurdere kluis heeft dan de fietsenmaker op de hoek. Dat heeft alles te maken met de waarde van de zaken die er in worden opgeslagen. Dat heet 'waardeberging'

Informeer goed naar de waardeberging van een kluis voordat je tot aankoop overgaat. Overleg eventueel met je verzekeringsmaatschappij.
Stel, je koopt een kluis met een indicatie waardeberging van € 5000,00 en je bergt er je Rembrandt in op, dan zul je begrijpen dat de mannetjes van je verzekering zullen protesteren als het toch mis gaat.

Maak dan ook een inschatting van de waarde van de zaken die je wilt opbergen en koop op basis daarvan een kluis met de juiste waardeberging.

Gaat het om een erg hoge waarde dan zijn zelfs de eisen die het politie keurmerk veilig wonen stelt, niet voldoende en dien je naast een erg dure kluis ook zwaarder hang- en sluitwerk te plaatsen eventueel in combinatie met een alarmsysteem.
In plaats van PKVW ga je dan voor een BORG-certificaat.

Denk hier dus goed over na en als je het simpel wilt houden kan je altijd een kluisje huren bij je bank.

Tip!
De buitenwereld hoeft er niets van te weten dat jij een kluis in huis hebt. Als je een inbreker over de vloer krijgt is de kans groot dat hij uit je eigen dorp of stad komt.

KLUIZEN

Wat hebben we hieruit geleerd?

 • Bepaal de waardeberging
 • Overleg eventueel met je verzekering
 • Veranker je kluis altijd in muur en / of wand
 • Beheer je eventuele sleutels goed
 • Laat de buitenwereld onkundig van het feit dat jij een kluis bezit

Ga door naar: een Alarmsysteem - ja of nee?


Aandachtspunten veilig wonen


Veilig wonen belangrijker dan certificaat PKVW

Wij gaan voor Veilig Wonen maar niet perse voor het PKVW-certificaat. Wel gaan we voor inbraakwerendheid op een manier die gunstiger is voor je portemonnee. Op deze website gaan we uit van een normale woning met houten kozijnen, gebouwd in een tijd dat veilig wonen niet aan de orde was. We gebruiken zoveel mogelijk begrijpelijke taal waarbij voorop staat dat je veel aanpassingen zelf kunt gaan uitvoeren.

slotenshop

Wil je een kennis op de hoogte stellen van deze website? Mail dan deze link!
Vul hieronder het emailadres van de ontvanger in:
disclaimer | mixandstir.com | w3schools | GFDL | GoodFon.com | pixabay | pexels |pinterest | pxhere.com | unsplash.com
copyright © 2013 -
vindikhier.nl - all rights reserved
under construction