kunstschilderen-met-olieverf

Schildersezel en palet

Schilderspaletten

Koop een zo groot mogelijk schilderspalet. Hoe meer ruimte hoe beter. Langs de randen druk je de verf die je nodig hebt in klodders op het palet. Het midden gebruik je om de juiste kleur te mengen.

Als je zelf een palet maakt van een overgebleven stuk watervast triplex van 5mm dik, schuur dan de randen van het gat en van de buitenkant schuin af, naar de vorm van je hand. Bewerk beide zijden van je palet met een paar lagen lijnolie en laat dat goed intrekken. Zo voorkom je dat je verf in het hout dringt en het niet meer schoon te maken is. Voor een paar centen maak je op deze manier je eigen palet.

Makkelijk schoon te maken zijn ook de plexyglas paletten, zoals Bob Ross gebruikte. Maar daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan.


schilderspalet
Paletmessen

Palet- of schildersmessen zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. Je kan ze onder andere gebruiken om kleuren te mengen op je eigengemaakte of gekochte palet. Maar anderen doen dat weer liever met een kwast.

Met een paletmes kan je ook je palet schoon schrapen als je het voor die dag voor gezien houdt. Maar met een paletmes kan je nog veel meer. Zo kan je er lijnen en accenten mee aanbrengen op je kunstwerk. Maar daarover lees je later meer.

paletmessen
Schildersezel

Je eerste schilderij maak je waarschijnlijk terwijl je doek plat ligt op je etenstafel. Niets mis mee. Zeker niet om zo te beginnen. Maar na verloop van tijd wil je toch wat meer. Met een schildersezel heb je het voordeel dat je over je doek heen kan kijken naar het voorbeeld dat je wil schilderen. Dat kan je buurman of buurvrouw zijn, die gewillig voor je gaat poseren maar aannemelijker zal zijn het landschap in je omgeving of een afbeelding op een foto.

Als het voorbeeld, dat je wil schilderen, zich achter je doek bevindt, wordt het gemakkelijker om het met je penseel op je doek over te brengen. Toch zullen er genoeg situaties zijn waarin je zal ervaren het prettiger te vinden om je doek plat op de tafel te leggen. Daarbij kan een schilderstok goed van pas komen als steun voor je hand als je details op je kunstwerk wil aanbrengen.

atelier schildersezel

Schilderstok

Een schilderstok heeft aan één zijde een stuk kurk waaromheen een stuk zeemleer is gebonden.
Met je vrije hand houdt je de stok op zijn plaats over je schilderij.
Met je schildershand rust je op de stok om met vaste hand je details aan te brengen.

Met een schilderstok, die een lengte heeft van zestig a zeventig centimeter, hoef je niet bang te zijn dat je uitschiet of met de palm van je hand je zojuist opgezette verf platdrukt terwijl je druk aan het detaileren bent.

schilderstok

kunstschilderen
creatief bezig achter de schildersezel met in de ene hand het schilderspalet en in de andere hand een paletmes. Zo kun je geconcentreerd werken.

Wat zijn onze conclusies:
  • Koop of maak een voldoende groot palet. Plexiglas is ideaal.


  • Zorg dat je een aantal paletmessen in verschillende breedtes hebt. Dat kunnen een paar goedkope zijn uit de bouwmarkt (handig om er bij te hebben) maar ook enkele goede uit de kunstschilders vakwinkel.
    Deze zijn van dun verenstaal gemaakt en dus lekker flexibel en veerkrachtig.


  • Een schildersstok is ideaal als steun voor je hand wanneer je details wil aanbrengen. Je kunt hem kopen maar maakt hem ook eenvoudig zelf.

Schilderkunst
olieverf schilderijen
kunst schilders aquarel
schildersezel kunstwerk

penseel palet reproductie ets
atelier portrait schilderij kunstuitleenkunstschilderles-voorbereiden
terug naar de beginpagina

'Enjoy Life'

Online overzicht van voedingsmiddelen als groenten, peulvruchten, zuivel, enz. welke als perfecte vetverbranders helpen om overgewicht en buikvet te bestrijden. Afvallen, ofwel gewicht verliezen hoeft niet moeilijk te zijn. Met gezonde voeding - geen zwaar dieet - en voldoende beweging wordt de weegschaal je beste vriend.


Wil je een kennis op de hoogte stellen van deze website? Mail dan deze link!
Vul het emailadres van de ontvanger in:Disclaimer | Contact

analyzer.metatags | w3schools | GFDL
freepik.com | freedigitalphotos.net | maxpixel.net
pixabay.com | freegreatpicture.com
Test

Copyright © 2013 -
vindikhier.nl - all rights reserved