dief-inbraak-raam

PKVW materiaal gebruiken?

Wel of Niet!

Natuurlijk is er niets mis met van PKVW-keurmerk voorziene anti-inbraak materialen.
Echter ..... niet iedereen kan dit zomaar bekostigen en niet altijd zijn de verkrijgbare PKVW
goedgekeurde producten toe te passen in alle situaties zonder ingrijpende investeringen te doen.
De lat van het Politiekeurmerk Veilig Wonen® ligt dan ook voor veel mensen te hoog.

bij brand onder de rook doorkruipen

Geen PKVW kan ook goed zijn

Een PKVW product is niet automatisch beter
Toen het PKVW nog in de beginfase zat, waren er niet voor alle onveilige situaties oplossingen in de handel, om deze situaties inbraakwerend te maken. Een heel goed voorbeeld daarvan is de barrierestang.
Voor valraampjes die in de bestaande bouw vaak bij wc's werden toegepast, was niets in de handel om deze afdoende te beveiligen. En dus werd er volop geëxperimenteerd.

Voordat het PKVW officieel van start ging, waren er in Nederland een aantal proefprojecten opgestart en daarbij werden bij honderden woningen de eerder genoemde valraampjes voorzien van een zelfgemaakte barrierestang.
Simpelweg een gaatje boren van 5 cm diep in de ene kozijnstijl en een gaatje van 2,5cm diep in de tegenoverliggende stijl. Je drukte een cv-buisje in het diepste gat en schoof het dan terug in het ondiepe gat. Vervolgens schroefde je een spaanplaatschroef in het kozijn om de stang te borgen. De cv-buis was voorzien van een draadeind M10 dat mee zou rollen als iemand er een zaag in zou zetten. Dit was een oplossing die fantastisch bleek te werken tegen inbraak en het PKVW-certificaat werd zonder meer op deze aanpassing verstrekt.

Maar een fabrikant moet ook winst draaien
Uiteraard werd er alles aan gedaan om de industrie te interesseren voor het PKVW. Fabrikanten die met het PKVW in zee gingen hebben hoge ontwikkelingskosten gehad om producten te maken die aan de zware eisen konden voldoen. Die producten werden tegen erg hoge kosten door PKVW getest alvorens te worden goedgekeurd.
Het is op zich begrijpelijk dat daar voor de fabrikant iets tegenover moest staan: alle alternatieve oplossingen waren vanaf dat moment 'not done'

Voor de eerder genoemde barrierestang bijvoorbeeld, die je zelf voor een paar euro kan maken, moest plotseling een veelvoud worden betaald omdat het PKVW vereist dat er een PKVW stempeltje in is geperst. Begrijpelijk naar de fabrikant toe. Jammer voor de gebruiker.
Juist als we weten dat de goedkope oplossing net zo goed is.

Niet getest voor PKVW is altijd afgekeurd
Ik ben indertijd eens bij een aantal appartementencomplexen van een woningbouwvereniging geweest waar de voordeuren van deze trappenhuiswoningen niet aan het PKVW konden voldoen.
In dat geval mocht je indertijd de centrale toegangsdeur naar het trapportaal beveiligen volgens de PKVW norm.
Vanwege die gevoelige voordeuren waren er voorheen regelmatig inbraken geweest en om die reden had de woningbouwvereniging de centrale toegangsdeuren een jaar eerder al vervangen door speciale - uit Zweden geïmporteerde - stalen inbraakwerende deuren.
Extreem zware deuren die aan zwaardere normen voldoen dan het PKVW die stelt.
Maar omdat het PKVW stempeltje in de deur ontbrak, werden die woningen als niet voldoende inbraakwerend volgens PKVW-normen beoordeeld en kregen dus geen PKVW certificaat.
Dat kon alleen als deze extreem zware deuren werden vervangen door de goedgekeurde lichtere deuren met PKVW gekeurd beslag. Hoe krom kan het zijn maar ja...

Hetzelfde overkwam enkele woningeigenaren wiens voordeuren waren voorzien van extreem zwaar inbraakwerend beslag van de Duitse fabrikant FSB. Ondanks de zwaardere normen waaraan dit beslag voldeed kon het keurmerk niet worden afgegeven wegens het ontbreken van het Nederlandse PKVW stempeltje!
De bewoners waren zo verstandig om hun zware beslag niet in te ruilen voor een lichter PKVW-beslag. 'Dan maar geen keurmerk!' was hun reaktie. En gelijk hadden ze.

Afgekeurd kan minstens zo goed zijn
Dat hebben we gezien bij bovengenoemde barrierestang. En zo zijn er nog wel meer oplossingen te bedenken die goed werken maar waar geen keurmerk op is verstrekt of kan worden verstrekt.
Denk bij dit laatste maar eens aan de zware houten balk achter je openslaande garagedeuren, mits goed aangebracht (zie betreffende pagina)

Het gaat dus ook om gezond verstand. En wat je er aan kunt uitgeven.
Verplaats je dus in de gedachtengang van een inbreker als jij je huis inspecteerd. 'Hoe zou jij dat doen' en 'hoe zou het jou onmogelijk gemaakt kunnen worden' zijn belangrijke vragen, die je jezelf zou kunnen stellen.

Als de beveiliging van je huis in één keer boven je draagkracht ligt, pak dan eerst de meest zwakke plekken aan. Meestal is dit aan de achterzijde. Wees creatief en lees de tips nog eens door op de vorige pagina. Zorg ervoor dat je snel weg kunt komen bij een calamiteit als brand. En vooral ... voel je veilig in je eigen woning.

Ga door naar: Downloads PKVW


Aandachtspunten veilig wonenVeilig wonen belangrijker dan certificaat PKVW

Wij gaan voor Veilig Wonen maar niet perse voor het PKVW-certificaat. Wel gaan we voor inbraakwerendheid op een manier die gunstiger is voor je portemonnee. Op deze website gaan we uit van een normale woning met houten kozijnen, gebouwd in een tijd dat veilig wonen niet aan de orde was. We gebruiken zoveel mogelijk begrijpelijke taal waarbij voorop staat dat je veel aanpassingen zelf kunt gaan uitvoeren.

slotenshop

Wil je een kennis op de hoogte stellen van deze website? Mail dan deze link!
Vul hieronder het emailadres van de ontvanger in:
disclaimer | mixandstir.com | w3schools | GFDL | GoodFon.com | pixabay | pexels |pinterest | pxhere.com | unsplash.com
copyright © 2013 -
vindikhier.nl - all rights reserved
under construction