Totaaloverzicht  Nieuws!
grondwater winnen

Bouw een regenwater opslagtank van ferrocement

Voordelig en ijzersterk

Met wat betonstaal, simpel kippengaas en cement maak je een zeer sterke watertank in precies die afmeting die jou het beste uit komt.

De techniek bestaat al heel lang maar wordt bedrijfsmatig in ons land vrijwel niet meer toegepast. Dat heeft alles te maken met de tijd die er in gaat zitten en daarmee de hoge arbeidskosten. Doe je het zelf, dan spaar je die kosten uit en is het een supervoordelige manier om een watertank te maken voor de opslag van water, grondwater of regenwater. Er is nog een groot voordeel: 'iedereen kan het'

ferrocement-watertank-bouwen
ferrocement
Bouw een ijzersterke wateropslagtank met simpele middelen

Cement, zand, gaas en meer

Het enige wat je nodig hebt, is portland cement, zand, gaas en ijzerdraad. Indien nodig komen daar nog wat staven betonstaal bij. Voor het gaas kun je stevig volièregaas gebruiken, maar het het goedkopere kippengaas wordt ook wel gebruikt. Bijvoorbeeld bij de botenbouw, omdat je kippengaas gemakkelijker tegelijk in verschillende rondingen kunt vormen.
Als je een tank van een grotere afmeting wil bouwen kun je een basis van wijdmazig stevig gaas nemen waarop je het gaas met stukjes ijzerdraad (vlechtdraad) vastknoopt.

Als je op zachte grond gaat bouwen zou je eerst een betonplaat kunnen storten waarop je de tank gaat opbouwen. In dat geval heb je beton nodig en een wapeningsnet van betonstaal.
Als je de vorm voor het betonplaatje hebt uitgegraven, bedek dan de bodem eerst met plastic folie. Dat voorkomt dat het beton te snel droogt. Als je de betonplaat 12 cm dik maakt, leg dan voor het storten van het beton, de op maat geknipte wapeningsnet op plastic klosjes van 3 cm dik in het gat. Zo... en dan kun je nu beton gaan storten.

Beton... ehh, hoe maak ik dat?

Beton koop je kant en klaar of je maakt het voordeliger zelf. Omdat je toch al cement en zand hebt ingeslagen hoef je er alleen nog maar wat grind bij te kopen en het zelf te mengen.

Mengverhouding van beton
Cement : Zand : Grind = 1 : 2 : 3 ofwel 1 deel cement, 2 delen zand, 3 delen grind.
Daarbij komt 0,5 tot 0,6 deel water.

Volgorde
Meng eerst het zand en de grind. Daarna meng je de cement er door tot je een egale mix hebt. Vervolgens voeg je geleidelijk het water toe.
Hoe minder water, des te beter je beton! Als je toch teveel water hebt gebruikt, voeg dan nog wat extra cement, zand en grind volgens de 1-2-3-verhouding toe.

oude betonmolen
Een betonmolen kun je overal huren. Wil je hem vaker gebruiken dan is kopen wellicht voordeliger.
Voor een overzicht, Kijk je Hier

Kant & Klaar beton

Als je bodemplaat niet zo groot wordt, is het best handig om een aantal zakken kant en klare betonmix bij de bouwmarkt te kopen. Dan is alles al gemengd en heb je geen betonmolen nodig.

Hoeveel liter beton uit 1 zak van 25 Kg
Iedere 25 kg zak betonmengsel gemengd met 2,5 liter water geeft 12 liter beton mortel. Er is bijna geen bouwmarkt te vinden die je dat kan vertellen.

beamix-constructie-beton-100

Mengen en verwerken

Je kunt het betonmengsel eenvoudig (in kleine hoeveelheden) in je kruiwagen met water mengen en vervolgens ter plaatse storten. Handiger is om het beton te mengen op een goedkope plaat hout die je speciaal daarvoor hebt neergelegd.
Zo kun je het mengsel gemakkelijk omscheppen om te mengen.

Leeg één of enkele zakken op een hoop en maak een kuil in het midden. Nadat je een deel van het water hebt toegevoegd ga je de hoop net zolang omscheppen totdat al het water goed is verdeeld. Dat zie je aan de egale kleur. De rest van het water voeg je onder telkens omscheppen toe. Bedenk wel, dit is zwaar werk!

Je kunt natuurlijk ook de betonauto voor laten komen rijden maar dat kost je wel een paar centjes.



Onder of boven de grond?

Bovengronds bouwen is uiteraard het minste werk maar mooi is anders. Ook zijn we een beetje bang voor vorstschade bij opvriezen van de ondergrond. Maar misschien is onze angst wel volkomen onterecht.

Omdat geheel ingraven een wel enorme opgave is, nemen wij het besluit om een gat te graven van zo'n 80 cm diep, daar waar bij ons een stevige zandlaag begint. Dat is een mooie ondergrond om op te bouwen.

Een deel van onze tank komt onder de grond, het andere deel steekt er boven uit. Met de uitgegraven aarde hogen we de om de watertank liggende grond op, zodat het vat straks onder een mooi begroeide verhoging in onze tuin aan het oog onttrokken is. Alleen een mangat met deksel blijft zichtbaar.

Bouwen met of zonder mal

Als je alleen bent, is het handig om een mal te maken waar je de tank omheen vormt. Als het cementmengsel zover is uitgehard dat je de mal kan verwijderen, ga je op dezelfde manier de binnenkant bewerken.

Zoek een mede-bouwvakker

Veel handiger is het om met zijn tweeën aan de tank te bouwen. Terwijl jij het cementmengsel in het kippengaas drukt, geeft jouw mede-bouwvakker vanaf de binnenkant met een stukje multiplex tegendruk. Door die tegendruk valt je mengsel er aan de andere kant niet uit en heb je dus geen mal nodig.

Als het cementmengsel is uitgehard brengt je mede-bouwvakker een zelfde laag aan de binnenkant aan, terwijl jij de buitenzijde van een tweede laag voorziet. Als ook aan de binnenzijde een tweede laag is aangebracht en hard is, wordt het tijd voor de afwerking aan de binnenzijde. Dat doe je met een cementpap van pure portland cement, die je met een brede platte kwast opbrengt. Het lijkt een beetje op aflakken maar dan met cementverf. Deze afwerklaag maakt je tank definitief waterdicht, dus doe dit met zorg.

Als laatste breng je ook eenzelfde afwerklaag aan de buitenkant aan.

Wanddikte en mengverhouding

Ferrocement wand: dun en supersterk
De wanddikte van een ferrocement watervat hoeft niet dikker te zijn dan ongeveer 3 cm. Dat heeft alles te maken met de intensieve bewapening die je er in hebt aangebracht en de speciemix die je hebt gebruikt.

Ferrocement samenstelling
1 deel portland cement op 2 delen zand.

BETON en CEMENT GEREEDSCHAP

Leiding doorvoeren

Zelf zijn we niet zo'n voorstander van een leiding die ergens onderin de watertank verlaat. In ieder geval niet als je hem ondergronds maakt. Want hoe kom je daar bij als er ooit lekkage zou ontstaan?
Wij kiezen er daarom voor om de leidingdoorvoeren daar te plaatsen waar de minste druk is en dat is bovenop je watertank. Maak de doorvoeren van dikwandige pvc-buis. Met de in de handel leverbare koppelingen en bochten kun je dan alle kanten op.

De aanvoerbuis laat je ergens halverwege aan de binnenzijde van je tank eindigen met op het uiteinde een bocht van 90 graden.

De afvoerbuis (waar je een pomp op aansluit) gaat tot op de bodem van je watervat en is voorzien van twee bochten van 90 graden. Daarmee is de inlaat van je afvoerbuis naar boven gericht en voorkom je dat eventueel zwerfvuil op de bodem wordt meegezogen als jouw pompje de stortbak van je toilet wil gaan vullen met je verzamelde regenwater.

De pvc-buizen die je door de wand wilt doorvoeren plaats je als de cement aan het aanbrengen bent of (later) als deze nog niet geheel uitgehard is. Maak voorzichtig een gat, steek de buis er door en pers aan beide zijden een cementmengsel 1 : 2 ofwel 1 deel cement : 1 deel zilverzand in de ruimte tussen de buis en het gat. Smeer rondom aan beide zijden de buis goed aan met het cementmengsel.

Tip!

Smeer dat deel van je pvc-buis dat in het cement komt van te voren in met pvc-lijm en rol hem meteen daarna door zilverzand. Door de ruwe structuur zal de cement nu veel beter hechten. Want je wilt het waterdicht hebben!

Besluit je om je watertank bovengronds te bouwen, breng dan de uitloopdoorvoer gerust vlak boven de bodem aan. Je kan er immers altijd bij en bij een beetje hoogte van het waternivo zal je zonder pomp je tuin kunnen bevloeien of besproeien.

Waarom is ferrocement populair in ontwikkelingslanden?

Dat laat zich gemakkelijk raden. Zelfbouw van een wateropslag met ferrocement is spotgoedkoop en een beetje handige jongen kan het met eenvoudige middelen zelf uitvoeren.
doorvoerbuis-met-cementcoating
Smeer pvc-lijm op je doorvoer en rol hem door zilverzand voor een betere hechting

Ferrocement is veelzijdig

Wat kun je er nog meer mee doen?
Alle vormen die je handen maar kunnen maken. Er worden kunstobjecten mee gemaakt, woningen en ook kleine en grote zeiljachten.

Bekijk ook eens het inspirerende document Ferrocement Super-Insulated Shell HouseDesign and Construction van Jan Lugowski, over alles wat je met ferro-cement kunt doen. Je kunt de info opslaan als pdf.

Of download een tekeningenpakket van een Ferrocement Wateropslagtank van The School of Civil Engineering - Asian Institute of Technology (AIT)

FERROCEMENT LEESVOER
ferrocement-water-tanks-boeken

 
copyright © 2010 -
vindikhier.nl - all rights reserved