whisky-wash-still


Distilleren van het jonge bier

Wash Still
Het jonge bier - de wort - wordt naar de eerste distilleerketel - de wash still - gevoerd.
In deze ketel wordt de wort verwarmd tot ongeveer 79 graden. Bij deze temperatuur verdampt de aanwezige alcohol.

Doordat de ketel niet is voorzien van een hoge distilleerkolom maar van een korte toelopende 'hoed', is de alcohol die uit het bier verdampt in staat om veel smaakstoffen mee te nemen (potstill methode)
Hoeveel smaakstoffen hangt dan weer samen met de vorm van de distilleerketel, daarom alleen al is geen enkele whisky identiek.

Zodra de damp de ketel via de hoed heeft verlaten wordt het naar de koeler gevoerd die zorgt dat de damp weer vloeibaar wordt.
Dit alcoholmengsel met een alcoholgehalte van 25 - 30% wordt opgevangen voor verdere distillatie in the spirit still. Het restproduct wat er in de ketel achterblijft is voor de te maken whisky niet van belang.

wash-still
de wash still wordt gevukd

Distilleren

Spirit Still
De spirit still is meestal kleiner dan de wash still maar heeft wel dezelfde potstill vorm. Mocht de spirit still even groot zijn, dan zal de wash still meerdere keren moeten worden gestookt om de spirit still voldoende vol te krijgen.

Het distillaat dat uit de spirit still komt kan een alcoholgehalte bevatten tot ver boven de 70%.
De voorloop en de naloop tijdens het distilleren worden apart gehouden en vaak bij een later te distilleren wash gevoegd.

De jonge whisky wordt opgeslagen in houten vaten om te verouderen.

glenfiddich-pot-stills
Distilleren volgens de pot still methode
whisky-stills
tekening: Jack Curry op dribbble

Op deze website zal je verschillende single malt whisky's aantreffen, die alle zijn voorzien van onderstaande beoordeling.

gegevens distilleerderij
distillery bestaat sinds jaartal oprichting
waterbron van de distillery waterbron
stookketels van de distillery aantal wash stills & spirit stills
whisky-vat op welk soort vat
te-bezoeken Bezoeken mogelijk?
even proeven ...
neus aroma door de neus
smaak smaak
whisky-bottle-glass
Distilleren en alcohol

Bij distilleren haal je alcohol die zich in een ketel met een basisvloeistof bevindt, via een hals of kolom in combinatie met een koeler over naar een ander vat. Je haalt er uit wat er in zit, niet meer en niet minder.

Er zijn nogal wat soorten alcohol, zoals de bekende drinkbare ethylalcohol en de ook bekende giftige methylalcohol. Maar er zijn ook nog vele andere soorten alcohol, ieder met hun eigen smaak. Deze alcoholsoorten worden ook wel foezels genoemd en hebben ieder hun eigen verdampingspunt. Voor de whisky zijn deze smaakmakers van groot belang. Die foezels zijn in het gistingsproces ontstaan. Tijdens het gistingsproces van graan kan er geen methylalcohol ontstaan. Het basisbier (de wort) bevat dus absoluut geen methylalcohol. En wat er niet in zit kun je er ook niet uit distilleren!

Overigens
Bij het distilleren van dranken als (rode) wijn en pruimenwijn komt wel methylalcohol vrij, want dat is al in het basis product in sterk verdunde hoeveelheid aanwezig. Methylalcohol heeft een laag verdampingspunt en wordt in de voorloop opgevangen en weggegooid.

Verschil tussen pott still en kolom-distillatie

Pott Still
Bij de pott still methode stijgt de damp in een relatief brede en relatief korte kolom omhoog. Hierdoor kunnen alle alcoholsoorten meekomen, allereerst enkele foezels met een laag verdampingspunt. Deze smaken niet bepaald lekker en deze voorloop wordt in principe weggegooid.

Terwijl de temperatuur oploopt, stijgen ook de alcoholsoorten met een hoger verdampingspunt op, dat zijn de zuivere ethylalcohol en diverse smaakmakende foezels. Dit noemt men de middenloop.

Als de temperatuur nog verder stijgt komen weer minder prettig smakende alcoholsoorten vrij. Deze foezels, de naloop wordt ook apart opgevangen.

Uitsluitend de middenloop gaat door om uiteindelijk na rijping op vat in de fles te worden gebotteld.

Kolom-distillatie
Bij kolomdistillatie gaat de damp door een relatief hoge en smalle distilleerkolom, vaak ook nog gekoeld. Het resultaat hiervan is een zeer zuiver distillaat zonder foezels.

Een typische drank die met kolom-distillatie wordt gemaakt is de neutraal smakende vodka of wodka.


Hoe whisky wordt gelagerd, op smaak komt en alles over het proeven lees je op de volgende pagina

terug naar de beginpagina


whisky-glazen

Overzicht Single Malt Whisky

enkele single malt whisky's
- Aberfeldy
- Ardbeg
- Glenfiddich
- Laphroaig
- Old Fettercairn
Single Malt stokerijen in
- Speyside
- Highland
- Lowland, Islay en Campbeltown'Enjoy Life'

Online overzicht van diverse single malt whisky 's en hoe het wordt gemaakt. Vanaf het brouwen, het distilleren en de lagering.


Wil je een kennis op de hoogte stellen van deze website? Mail dan deze link!
Vul het emailadres van de ontvanger in:Disclaimer | Contact

analyzer.metatags | w3schools | GFDL
freepik.com | freedigitalphotos.net | maxpixel.net
pixabay.com | freegreatpicture.com
Test

Copyright © 2013 -
vindikhier.nl - all rights reserved