brood-bakken

Meelsoorten en de eigenschappen

Wat is meel, wat is bloem

Meel is vermalen graan en bloem is meel waar de vliesjes zijn uitgezeefd.

Er zijn diverse meelsoorten die geschikt zijn om brood mee te bakken, elk met hun eigen eigenschappen. Vaak worden combinaties van verschillende meelsoorten gebruikt om een deeg te creeeren met de beste eigenschappen. De eigenschappen van enkele van die meelsoorten worden op deze pagina beschreven.

Dit is slechts een kleine greep uit wat er allemaal te krijgen is, bekijk maar eens het assortiment van een molenaarswinkel


meelmolen


Tarwemeel (bloem)

Dit meel wordt veel gebruikt vanwege zijn grote kleefkracht. Het is van oorsprong vooral bekend vanwege de toepassing in amerikaans witbrood.
Hoewel het weinig voedingswaarde heeft is het vanwege zijn bakeigenschappen (grote kleefkracht) toch verstandig om in elk deeg wat tarwemeel te verwerken.
Ook bevat het veel eiwitten en dat is noodzakelijk voor een goede rijs van het brood.

Roggemeel

Bij roggemeel wordt vaak tarwemeel bijgemengd want roggemeel bevat weinig eiwitten en weinig kleefstoffen. Een ander kleefmiddel is suikerstroop, Wordt dit bij puur roggemeel gevoegd dan krijg je een compacte ontbijtkoek. Toch kun je ook van puur roggemeel een goed brood bakken, zoals gebruikelijk in Duitsland en Finland.

Volkorenmeel

Dit meel bestaat gewoonlijk uit een mix van 80% tarwemeel en 20% roggemeel. Het wordt van de hele graankorrel gemaakt.

BOEKEN & BAKGADGETS
Spelt

Dit is een variant van tarwe dat na de oogst gepeld worden om het kaf van het koren te scheiden, bijvoorbeeld tussen twee molenstenen. Het bezit een hoog gehalte aan gluten en is daarom niet geschikt voor mensen met glutenintollerantie.

Voor speltbrood wordt meestal geen meel gebruikt, zoals bij volkorentarwebrood, maar bloem, waardoor het brood minder vezels bevat. In diverse broden wordt spelt ook gecombineerd met bijvoorbeeld volkorenmeel.
Overigens kun je de in recepten genoemde hoeveelheid tarwemeel of tarwebloem door dezelfde hoeveelheid speltmeel of speltbloem vervangen.Gerst, gierst en haver

Gerst, gierst en haver worden in geplette vorm of als meel ook in diverse broodsoorten verwerkt.

Molen Beuningen

Een bezoek aan
Olie- en Korenmolen Woldzigt is zeer de moeite waard. De molen is regematig in bedrijf en heeft een interessante winkel. Check wel eerst de openingstijden.

Woldzigt-tijdens-olieslaan
info & recepten
broodnodige informatie
Brood Bakken - algemeen
Meel
Basisverhoudingen
Kneden
Gist & Rijsproces
Werkvolgorde
Zuurdesem


basisrecepten uit de oven
Bruinbrood
Witbrood
Melkbrood
Volkorenbrood
specials uit de frituur
Kaasballetjes
Oliebollen

Broodbakmachine
Algemeen
Kaas-uienbrood
Knoflookbrood
Roggebrood
Zonnebloempittenbrood

Informatief
Broodnodige Links'Enjoy Life'
disclaimer | w3schools | GFDL | GoodFon.com | pixabay | pexels |pinterest | pxhere.com | unsplash.com
copyright © 2013 -
vindikhier.nl - all rights reserved
under construction