huis

Dakkapel: extra licht en ruimte

Door het plaatsen van een dakkapel, kun je in een ruimte het vloeroppervlak met stahoogte aanzienlijk vergroten. Meer nuttig vloeroppervlak dus en daarmee een enorme ruimtewinner. Daarnaast haal je met een dakkapel enorm veel licht naar binnen. Zo verander je een donkere zolder in een aantrekkelijke ruimte, die je kunt inrichten als slaapkamer, kantoor of hobbyruimte.

Vroeger
Een traditionele dakkapel - ook wel dakkajuit genoemd - werd altijd ter plekke gebouwd. Over het algemeen was dit een houten constructie met plat dak, de buitenwanden afgewerkt met watervast multiplex en voorzien van een plat dak met bitumen dakbedekking. Vanaf begin zeventiger jaren werd voor het eerst ook enige isolatie toegepast.

Nu
Nog steeds worden er dakkapellen op de traditionele manier gebouwd. Meestal is dit maatwerk. Maar een groter deel komt seriematig 'prefab' van de fabriek en wordt grotendeels kant en klaar op het dak geplaatst.

ruiter-dakkapel
afbeelding: Ruiter dakkapellen
prefab-dakkapel-plaatsen
prefab dakkapel Blok dakkapellen
maatwerk-dakkapel-plaatsen
traditioneel maatwerk dakkapel Blok dakkapellen
HEBBEN

Hout of kunststof

Een dakkapel kan zijn voorzien van een horizontaal plat dak met bitumen of EPDM dakbedekking. Een andere mogelijkheid is een schuin aflopend dak, eventueel voorzien van dakpannen, aansluitend bij de al aanwezige pannen. Ook een dakkapel met een zadeldak is mogelijk, passend bij het karakter van de woning.

Een traditioneel gebouwde dakkapel is in de regel van hout opgebouwd. Deze kan aan de buitenzijde zijn betimmerd met plaatmateriaal van hout, rabatdelen van verschillende houtsoorten, een kunststof plaatmateriaal als trespa of weersbestendige kunststof delen, die niet van echt hout zijn te onderscheiden.

En dan zijn er nog de modern vormgegeven dakkajuiten, die volledig in kunststof zijn uitgevoerd. Op het glaswerk na dan. Ze worden onder andere geleverd door Velux.

moderne-velux-dakkapel
moderne Velux dakkapel

Politiekeurmerk

De meeste ramen worden tegenwoordig geleverd met het keurmerk PKVW (politie keurmerk veilig wonen).
Als je dit keurmerk tegen komt, dan weet je dat het raam inbraakwerend is. Meestal is een dakkapel onbereikbaar voor een inbreker en is dit keurmerk niet zo relevant. Echter, als een raam op een voor inbrekers bereikbare plek wordt geplaatst, is het zeker belangrijk dat het raam van het PKVW-keurmerk is voorzien.

Ben je al in het bezit van een dakkapel, dat geen PKVW keurmerk heeft, dan kun je dat zelf upgraden en inbraakwerend maken. Op deze pagina lees je hoe.

Bouwvergunning nodig?

Informeer goed of er een bouwvergunning moet worden aangevraagd alvorens een beslissing te nemen tot het plaatsen van een dakkajuit. De bouwvoorschriften zijn bij de gemeente opvraagbaar en mocht er een vergunning nodig zijn dan kan het bouwbedrijf dit verzorgen.

Bouwtip!

Als je bouwplannen hebt, of het nu een dakraam betreft of een nieuwe schuur, is het altijd handig om even bij het omgevingsloket of je wellicht vergunningsvrij mag bouwen. Handig is ook het bouwbesluit online, waar je eventuele regelgeving checken kan.

 
Op deze website zijn delen van de boeken: Mengen en Roeren uit de jaren 30 opgenomen met een schat aan informatie.
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved