egels

Egels en zijn leefomstandigheden

Erinaceus europaeus

Lees alles over de egelfamilie die misschien ook wel in jouw tuin woont


egels-in-de-tuin
Jonge egels op verkenning in de achtertuin
foto: Lars Karlsson

Woon- en leefgebied
Egels wonen van nature in bosrijke gebieden. Daar kunnen ze gemakkelijk nestmateriaal vinden en zich goed verstoppen. Tegenwoordig wonen egels overal waar genoeg voedsel te vinden is en waar schuilplaatsen te vinden zijn.

Ze wonen vaak in een zelfgemaakt hol onder een heg of dicht struikgewas maar een oud konijnenhol of een plek onder een oud kippenhok in je tuin is ook mogelijk. Hij kan er jaren blijven wonen. Hij maakt er zijn nest van gras, bladeren, planten en mos.

Overdag slaapt hij meestal maar 's nachts trekt hij er op uit. Meestal doet hij dat drie keer per nacht, eerst bij de schemering, dan omstreeks middernacht en nog een keer tegen zonsopgang. Hij blijft dan gemakkelijk een paar uurtjes aktief. Hij eet insecten en slakken maar ook ander lekkers wat hij tegenkomt. Dat kan een afgevallen appel zijn maar ook een broodkorst die je voor de vogels in je tuin gelegd had.

In de herfst eet hij extra veel want in de winter slaapt hij tot het voorjaar aan toe. Hij verliest dan wel tot een derde van zijn gewicht.

egel-in-de-nacht
Juist in de nacht is de egel aktief
foto: poitoucharentesinphotos
egel-voetafdruk
Hoera...er woont een egel in de tuin
foto: James Lindsey [CC BY-SA 2.5 or CC BY-SA 3.0 ], via Wikimedia Commons

Voetafdrukken en andere sporen
Het kan best zijn dat er een egel in je tuin woont zonder dat je er ooit iets van hebt gemerkt. Maar als je voetafdrukken ziet zoals op de foto, dan kan je er zeker van zijn dat er een egel in je tuin is geweest. Er zijn ook andere sporen te vinden zoals de keutels die hij achterlaat.

Er zijn ook minder prettige sporen. Hoewel egels insecteneters zijn, lusten ze ook bessen en ander fruit.
Als je ontdekt dat er 's nachts van je aardbeitjes in de tuin is gegeten, dan kan je serieus aan een egel denken. En dat is dan weer een minder prettig spoor wat hij achterlaat.

Wees voorzichtig met het afdekken van aardbeien en ander fruit. In een net kan een egel verstrikt raken en dat overleefd hij meestal niet. Als je je aardbeien met een net wil afdekken, om ze te beschermen tegen vraatzuchtige vogels, hang dit dan hoog genoeg op. Dan kan een egel zich er niet in vast lopen.
Om je aardbeienveldje heen kan je een afscherming maken van die hoog genoeg is om egels tegen te houden.

egelkeutel
Drie tot 4 cm lang en vaak herken je nog voedselresten
foto: jeannesweblog.nl
EGELS BOEKEN & GADGETS
menu
- Egels
- Leefomstandigheden
- Bijvoeren
- Verzorgen
- Egeltuin
terug naar de beginpagina
'Enjoy Life'
disclaimer | mixandstir.com | w3schools | GFDL | GoodFon.com | pixabay | pexels |pinterest | pxhere.com | unsplash.com
copyright © 2013 -
vindikhier.nl - all rights reserved
under construction