egels

Egels

Erinaceus europaeus

Lees alles over de egelfamilie die misschien ook wel in jouw tuin woont


egel
Een egel in je tuin.
foto: Rollin Verlinde

Egels algemeen
Egels behoren tot de oudere diersoorten maar zijn er in aantal, de laatste jaren, op achteruit gegaan. De aanleg van wegen, stadsuitbreiding, landbouwgif en bodemverontreiniging zijn enkele van de oorzaken. Daarom staan egels nu op de lijst van beschermde dieren. Je mag ze dus niet meenemen of verstoten uit je tuin.

Als zijn leefomgeving goed is zal hij met plezier in je tuin gaan wonen. En daar kan je zelf heel veel aan doen. Ook als je net in een nieuwbouwwijk bent gaan wonen kan je je tuin voorbereiden op toekomstige bewoning door een egelfamilie. En hoe leuk als je zijn voetafdrukken in je tuin ontdekt.

Wanneer een egel in je tuin aan je gewend is geraakt kan het zonder meer gebeuren dat hij onder je tuinstoel door schuifelt, terwijl jij daarop geniet van het zonnetje. Maar meestal komt hij pas tevoorschijn na zonsondergang en gaat dan op zoek om zijn kostje bij elkaar te scharrelen.

egel-voetafdruk
Voetafdrukken van een egel in je tuin
foto: James Lindsey [CC BY-SA 2.5 or CC BY-SA 3.0 ], via Wikimedia Commons

Anatomie
Een egel heeft zo'n 6000 stekels van 1 tot 2 cm lang, waarmee rug en kop zijn bedekt. Als hij zich bedreigt voelt kan hij zich tot een bal oprollen en beschermd zichzelf zo tegen vijanden.

Egels kunnen erg goed ruiken. Als hij gezond is, heeft hij net als de hond, een hele natte neus.

Boven zijn gehemelte heeft de egel nog een extra zintuig; het zogenaamde orgaan van Jacobson. Dit zintuig is gevoelig voor nieuwe luchtjes, die de egel nog niet kent.
Als een egel een voor hem nieuwe geur ruikt, zorgt dit orgaan er voor dat er veel speeksel wordt aangemaakt. Daardoor kan de egel de nieuwe geur goed in zich opnemen, zodat hij het een volgende keer herkent.

Voortplanting
Als een egel 9 tot 11 maanden oud is, is hij in staat om zich voort te planten. Een mannetjes loopt 's nachts soms wel enkele kilometers om een vrouwtje te zoeken. Na de paring betrekken ze samen de woning van het vrouwtje. Meestal krijgt ze 5 - 7 jongen in een nest en soms twee maal een nest in een jaar.

Voordat de jongen geboren worden, verjaagd de egelin het mannetje. Dat doet ze omdat ze het beschikbare voedsel nodig heeft voor haar jongen en het mannetje gaat dan weer zijn eigen weg.

Na drie weken gaan de ogen en oren open. De egeltjes zijn dan behaard en hebben al stekels. Dan verlaten ze af en toe ook het nest en volgen hun moeder om voedsel te zoeken.

Na 2 tot 3 maanden zijn de jongen zelfstandig en verdrijft de moeder ze. Ze blijven daarna vaak bij elkaar, ook tijdens de winterslaap.

nest jonge egels
Nog maar heel jong
foto: karlvanginderdeuren.be
Baby-Erinaceus-europaeus
nog maar 1 dag oud
foto: T137 op wikipedia (cc)

EGELS BOEKEN & GADGETS
menu
- Egels
- Leefomstandigheden
- Bijvoeren
- Verzorgen
- Egeltuin
terug naar de beginpagina
'Enjoy Life'
disclaimer | w3schools | GFDL | GoodFon.com | pixabay | pexels |pinterest | pxhere.com | unsplash.com
copyright © 2013 -
vindikhier.nl - all rights reserved
under construction