We hebben de ladder uit de tuin weggehaald en een beveiligingslamp bij de voordeur hebben geplaatst.
Bij de achterdeur hebben we geen lamp tegen de muur geschroefd omdat geen van de buren daar zicht op heeft en ook vanaf de openbare weg is het niet mogelijk om een blik in je achtertuin te werpen.
Nu we deze stappen hebben gezet gaan we kijken naar de beglazing in je deuren en ramen.
Stopverf
We lopen alle ramen en deuren langs. De sloten vergeten we nog even, we concentreren ons eerst op de beglazing.
Bij oudere bestaande woningen is het glas er meestal vanaf de buitenzijde ingezet. Bij erg oude woningen is de sponning vervolgens afgekit met stopverf. Hoewel antiek, is dat helemaal niet verkeerd want iedereen die ooit wel eens een raam heeft moeten vervangen dat in stopverf was gezet, weet hoeveel werk het is om een dergelijk raam er uit te krijgen.
Daar gaat behoorlijk veel tijd in zitten, mits de staat van je stopverf goed is en daarmee je glas dus goed vast zit. Mooi laten zo, niets meer aan doen!
Een inbreker zal het wel uit zijn hoofd laten om zo'n raampje er uit te halen.
Glaslatten
Bij recentere bestaande woningen is de stopverf vervangen door glaslatten. Omdat deze latjes aan de buitenzijde van het raam met nagels zijn vastgezet, zijn ze er voor een inbreker gemakkelijk uit te halen. En als de glaslatten eenmaal zijn verwijderd, til je de ruit er zo uit.
De verticale glaslatten gaan we vastschroeven en dat kun je op twee manieren doen:
De gaatjes hebben we voorgeboord en we hebben ook nog even een verzinkboortje gebruikt zodat de schroefkoppen in het hout verdwijnen.
De schroefkoppen plamuren we weg zodat ze onvindbaar zijn weggewerkt.
Belangrijk!
Begin met schroeven op 6 cm vanaf de hoeken en vervolgens om de 20 cm.
Glassnijder
Iedereen die wel eens glas heeft gesneden, weet dat als hij aan de ene kant van een ruit een kras maak, hij vervolgens aan de andere kant van het glas op de kras moet tikken om een breuk in het glas te laten springen.
Dit is dan ook een vrijwel onmogelijke inbraakmethode die vaker in films voorkomt dan in de praktijk.
Ruitbreuk
Ook het inslaan van een raam met het doel er door naar binnen te klimmen is geen realistische methode.
Verplaats je maar weer eens in de gedachtegang van een inbreker:
Hij wil zo snel mogelijk er in en er net zo snel weer uit.
Hij heeft een bloedhekel aan lawaai maken.
Hij wil niet het risico van een slagaderlijk bloeding lopen. En die kans is niet uitgesloten als hij in paniek je huis door dat ingeslagen raam zou moeten verlaten. Vergeet daarbij niet dat inbrekers vaak in het donker werken.
We gaan hier niet beweren dat het nooit gebeurt maar de kans is heel erg klein.
Als al je ramen zijn voorzien van dubbele beglazing (lekker warm) is de kans op inslaan van je ruit al helemaal verwaarloosbaar. Voor glassnijders en ruitbrekers hoeven we dus absoluut niet bang te zijn.
Ga door naar: Kijk naar je deuren
Wij gaan voor Veilig Wonen maar niet perse voor het PKVW-certificaat. Wel gaan we voor inbraakwerendheid op een manier die gunstiger is voor je portemonnee. Op deze website gaan we uit van een normale woning met houten kozijnen, gebouwd in een tijd dat veilig wonen niet aan de orde was. We gebruiken zoveel mogelijk begrijpelijke taal waarbij voorop staat dat je veel aanpassingen zelf kunt gaan uitvoeren.
|
![]() disclaimer | mixandstir.com | w3schools | GFDL | GoodFon.com | pixabay | pexels |pinterest | pxhere.com | unsplash.com copyright © 2013 - vindikhier.nl - all rights reserved under construction |