Inhoudsopgave
body-health-geneeskruiden

Paardenkastanjezalf

Bij wintervoeten, vermoeide benen, gewrichtspijn

Wie last heeft van wintervoeten, gaat er in de herfst al op uit om kastanjes van de Paardenkastanje (Aesculus) te verzamelen. Dit zijn de meest voorkomende kastanjebomen in ons land en de vruchten daarvan zijn niet eetbaar, in tegenstelling tot de kastanjes van de Tamme kastanje (Castanea sativa), die wel eetbaar zijn.

Hoewel ze dus niet eetbaar zijn, zijn de kastanjes van de paardenkastanje zeer waardevol als het gaat om de werkzame stoffen die ze bevatten. Een uitstekend werkende zalf, eenvoudig zelf te maken van het vruchtvlees, staat hieronder beschreven.

Gebruik onderstaande crème niet als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Zalf van de Paardenkastanje staat bekend om zijn voedende en revitaliserende eigenschappen. Het wordt gebruikt door mensen met vermoeide en gestreste benen. En ook door mensen met het syndroom van zware benen, mensen die langdurig staan ​​en door hen met reumatische gewrichtspijn. Je kunt je eigengemaakte zalf goed gebruiken voor wintervoeten, maar ook om je benen mee in te smeren voor versterking van aders en vochtophoping tegen te gaan.

De crème voelt licht tintelend aan, wat te maken zal hebben met aescine. Aescine is het belangrijkste actieve bestanddeel in paardenkastanje en is verantwoordelijk voor de meeste van zijn geneeskrachtige eigenschappen.

aescine
Aescine is een mengsel van saponinen met ontstekingsremmende, vaatvernauwende en vaatbeschermende effecten die worden aangetroffen in Aesculus hippocastanum, aldus Wikipedia.

Aesculus
paardenkastanjezalf

Paardenkastanjezalf om zelf te maken

Ingredienten
  • 25 paardenkastanjes
  • 100 ml gekookt water
Zo maak je het
  1. Raap 25 paardenkastanjes, ontdoe ze van hun groene jas en doe ze in een pan met ruim voldoende water.

  2. Breng het geheel aan de kook en laat het 30 minuten sudderen.

  3. Zeef de boel in een vergiet en laat de kastanje uitlekken en afkoelen.

  4. Breek de kastanjes open (als ze dat al niet zijn) en lepel het vruchtvlees er uit.

  5. Doe het vruchtvlees in de blender en onder het malen voeg je tot 100 ml gekookt, maar afgekoeld, water toe. Mix het geheel tot een mooie egale créme.

  6. Je paardenkastanjezalf is klaar!

  7. Bewaar hem in de koelkast, dan blijft hij enkele weken goed.
    Of bewaar hem in de diepvriezer als je hem langer wil bewaren.

  8. Je kunt er ook voor kiezen om een grotere hoeveelheid onbeschadigde kastanjes te bewaren, zodat je er een aantal keren een zalf van kunt maken.

HEBBEN!

Geneeskruiden



 
copyright © 2010 -
vindikhier.nl - all rights reserved