Zeep maken Teerzeep maken |
Desinfectant Reinigers Wasmiddel |
Gerelateerd, elders op deze website |
Vlekken verwijderen |
Zilver reinigen |
Na jaren minder in beeld te zijn geweest, vanwege de opkomst van moderne zeepproducten van de huidige grote fabrikanten, lijkt de vraag naar teerzeep bezig te zijn aan een comeback en dat is één van de redenen van deze informatieve pagina.
Naast teerzeep zijn er ook andere teerproducten zoals teershampoo en teerzalf. Wat de voordelen (en nadelen) zijn van deze natuurproducten, waarvan ze oorspronkelijk gemaakt werden, hoe je ze zelf kunt maken en hoe ze te gebruiken lees je hier.
Koolteer
Koolteer wordt gebruikt in medicinale zepen en andere medicinale producten. Het wordt gewonnen uit steenkool en wordt evenals bruine teer toegepast vanwege zijn antibacteriele eigenschappen.
Bruine teer
Bruine teer is de plantaardige basis van veel teerzeep, teershampoo en teerzalf.
Deze natuurlijke grondstof wordt door verhitting gewonnen uit harshoudende bomen zoals naaldbomen en de berk en is evenals de zwarte koolteer bekend vanwege zijn antibacteriele eigenschappen.
Bruine teer wordt veel gebruikt bij hoefverzorging in de dierenwereld. Een veel gebruikt product is Stockholmer Teer (zie volgende afbeelding)
Stockholmer teer kun je uitstekend gebruiken om je eigen teerzeep, teershampoo en teerzalf te maken. Overigens kun je met dit product een meer dan uitstekend hout conserveringsproduct maken dat ook nog eens zeer voordelig is.
Zalf met teer
De teerzalf die je van een dokter meekrijgt bevat hoogstwaarschijnlijk koolteer, dat zie je snel aan de zwarte kleur. Medicinale (kool) teerzalven bevatten meestal 10 tot 20 procent koolteer en als de zalf op houtbasis is, dan bevat deze gewoonlijk 3 tot 5 procent houtteer. De bruine teer, gemaakt van harshoudend hout, is medisch verantwoord.
De toegepaste teer wordt verwerkt in een vette, verzachtende en verzorgende crème. Vaak wordt hiervoor lanettezalf of vaseline lanettezalf gebruikt.
Teerzeep uit de winkel
Hoe zit het eigenlijk met teerzeep en andere producten als teershampoo die je in de winkel koopt? Wel...daar is veel veranderd.
De echte koolteerzeep zoals die vroeger bestond, is niet meer vrijelijk in de winkel te krijgen. Dat heeft te maken met wetgeving vanuit de Europese Unie.
Waar de bekende Wrights coaltar Soap beroemd om was, is er nu geen koolteer meer in de zeep te vinden. Het aandeel koolteer is dus 0 procent, de toegevoegde geurstof moet je het tegendeel doen geloven. Jammer van deze eens zo geliefde zeep die in 1860 ontstond als Wrights koolteer zeep en een bijproduct was van het proces voor de distillatie van steenkool. Men zag dit bijproduct als een zeer goede behandeling voor huidproblemen.
Terwijl het aandeel van koolteer in Wrights koolteerzeep indertijd hoog was, bestaat de zeep nu uitsluitend uit:
- natrium tallowate (uit schapen- of rundervet)
- Natrium cocoaat (palmolie)
- Glycerine (suiker-alcohol)
- Natriumchloride
- EDTA (conserveermiddel)
- Pigmenten
- Koolteergeur
Dit heeft dus niets meer met koolteerzeep te maken.
Met het recept voor een origineel - puur natuur - teerzeep op deze pagina zit je goed.
Houtteer | 250 dl |
Natriumbicarbonaat | 15 dl |
Water | 1000 dl |
Het mengsel laat men enige dagen op een warme plaats staan en wordt dan gefiltreerd.
De zeep wordt met een in water oplosbare bruine aniline kleurstof bruin gekleurd.
Op deze website zijn delen van de boeken: Mengen en Roeren uit de jaren 30 opgenomen met een schat aan informatie.
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website. Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees! |
|
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved |